Velg en side

Jeg skulle altså henge opp gardiner, etter at vinduet hadde blitt skiftet ut. Beslagene var borte. Men gardinene skulle opp.

Første stopp; Montér byggshop. Har dere kirsch-stangsbeslag? Nei, det hadde de ikke (han visste i alle fall hva det var). Gå til en interiørforretning, var svaret. Jeg dro til en interiørforretning. En ung dame på rundt de 25. Har dere kirsch-stangsbeslag? Hva er det for noe? Hun skjønte ikke bæret. Jeg måtte forklare i detalj at jeg skulle henge opp gardiner, og trengte beslag på hver side av vinduet for å henge opp gardinstanga. Nei, dette hadde hun aldri hørt om. Hallo – interiørbutikk ? Hvordan hengte din mamma opp gardiner, da? Eller din bestemor?

Neste stopp Jernia. En ung mann i begynnelsen av 20-årene. Har dere kirsch-stangsbeslag? Hva var det du sa? Kirsch-stangsbeslag. Hva er det for noe? Jeg måtte forklare en gang til – i detalj…..Det var like før jeg vurderte å bruke Wesenlund-varianten – «doble fustasjeopphengsforkoplinger». Men det hadde vel vært totalt skivebom det også. Kan du stave det? K-I-R-S……Han slo inn på dataen. Nei, det hadde de visst ikke. Men du kan se i hylle 6. Der har vi alle beslag. De hadde selvfølgelig ikke dette.

Neste stopp Skeidar møbelforretning. De visste jo hva det var, men de hadde det ikke inne. De måtte bestille. Jeg kunne få det om en knapp uke. Enten så har jeg gått ut på dato, eller så har denne måten å henge opp gardiner på gått ut på dato. Kanskje begge deler. Man henger tydeligvis ikke opp gardiner på denne måten lenger. Nå var jeg i modus til å dra tilbake til Montér for å kjøpe pappspiker. Gardinene skulle opp!

Siste forsøk. Clas Ohlson. Har dere kirsch-stangsbeslag? En voksen ung dame (kanskje rundt 30) svarte; Jada, det har vi. Se i hylle 435. Helt nederst ved gulvet. Og under over alle under (som den kjente rockepresten synger om), der var det. Ikke bare enkle – men doble fustasjeopphengsforkoplinger. På pakka sto det: «wall fitting 2-pack». Så det er det det heter nå. Ok – da må man henge med i svingen, hvis man skal få rett produkt.

Det er visst ikke bare slike kirsch-stangsbeslag som er fremmedord for unge mennesker under 30. Ta for eksempel regnestaven. Forløperen til kalkulatoren. En genial oppfinnelse, som ble helt borte når kalkulatoren kom (hvis du ikke skjønner hva det er, så kan du bare google..). Tidene endres, produktene også. Alle vet sannsynligvis hva en rokk er, men nesten ingen har sett den i bruk, eller vet hvordan den fungerer. Eller symaskin. Denne fantastiske maskinen som gjorde alt søm-arbeid til en lek for husmødre på 60-70-tallet. Min bestemor hadde en manuell maskin, med sveiv, min salige svigermor også. Så kom den elektriske maskinen med all verdens funksjoner. Min mor hadde en Singer-maskin, og sydde alt. Kjoler, bukser, skjørt, duker. Hun broderte, lappet buksene mine (nå skal jo ungdommene ha ferdig utslitte jeans med hull og avfarget stoff). Det var visst ingen begrensninger hva den maskinen kunne gjøre. Men det virker jo ikke som symaskin ikke er noe som kjøpes eller brukes lenger. Ikke så merkelig kanskje. Det lønner seg ikke å reparere. Det er billigere å kjøpe nytt. Det samme med urmaker og skomaker. Urmakeren skifter vel stort sett bare batterier, og skomakere finnes det vel omtrent ikke lenger.

En opplevelse i Kaunas (Litauen). Jeg skulle til Vilnius for å ta fly tilbake til Norge. Men det var en time til toget gikk, så jeg ruslet litt rundt på torget ved togstasjonen. Jeg hadde mistet en knapp i skjorte-ermet, og det var litt plagsomt. Da så jeg jeg en liten bod, med en dame som satt og sydde. Siuvykla, sto det på skiltet (systue). Jeg klarte å forklare hva som var problemet. Hun kunne hjelpe. Ta av skjorta! Så satte jeg der, da, med bar overkropp, på utstilling mens folk kikket og smilte mens de gikk forbi. Sydamen smilte mens hun sydde i knappen for meg. Det var visst litt morsomt for henne også. Men det var greit for meg. Hun ville ikke ha betaling, men var veldig blid…….Sikkert ikke hver dag man får slikt besøk.

Yrker som forsvinner, produkter som endres, tiden går. Hele tiden små tegn på alt er i forandring. Det er vel bare å prøve å henge med……..men ……«Wall fitting 2-pack» – det får da være noen grenser…Pøhh