Velg en side

smilDet påstås at nordmenn er reserverte og innadvendte – til forskjell fra syd-europeere og folk fra andre breddegrader. Sannsynligvis er det et snev av sannhet.  Bare tenk på en tur med buss eller tog.  Det er rader med to og to seter.  Først blir alle tomme seter fylt opp, før noen setter seg ved siden av en annen person.  Tenk hva som ville skje dersom det det var en nesten helt tom kupe eller buss.  Det sitter bare en person der fra før, og du går og setter deg ved siden av den personen.  Altså, det gjør man bare ikke – i hvert fall ikke i Norge. Da vil man bli sett rart på.  Og hvis man i tillegg begynner å snakke med sidemannen, så er man i alle fall ikke A4.

Alle mennesker har intimsoner, dvs. hvor nærme andre mennesker kan komme før det føles ubehagelig. Dette er veldig tydelig når man reiser med tog.  Mange plasserer en veske i setet ved siden av seg, for å «hindre» at noen setter seg der.  Så lenge toget ikke er overfylt, så er dette en grei måte å få sitte alene på.  Det er veldig ofte damer som gjør dette, yngre oftere enn eldre. Men hvis kupeen begynner å fylles opp, så er det også et interessant mønster.  Kvinner setter seg som oftest ved siden av andre kvinner.  Menn setter seg der det er plass.  Men hvis kvinner må sette seg ved siden av en mann, så kan du være ganske sikker på det nedslagbare armlenet kommer raskt ned.  Nesten for å demonstrere at jeg ønsker avstand (i den grad det er mulig).  Intimsonene er tydelige.  Så kommer mobilen opp, eller lap-top eller ipod.  Signalet er tydelig.  Ikke forstyrr meg.  Jeg vil ikke ha kontakt.  I hvert fall ikke med deg.  Er ikke interessert……..

Utlendinger/turister som kommer til Norge sier at nordmenn er reserverte, og vanskelig å få kontakt med. You bet! En aldri så liten kulturkollisjon?

Men kommer man inn i en butikk, så er mønsteret noe annerledes. Da er nordmenn ganske lett å få kontakt med. For det første skal de jo selge, og for det andre så har man ofte en disk mellom seg og kunden, og kan ivareta sin egen intimsone på en grei måte.

Men det er også regionale forskjeller. Nordlendinger er mer åpne og uformelle enn søringer. Nordlendinger kan ofte stikke innom uanmeldt for å slå av en prat, mens søringer helst skal være invitert før man drar på besøk.

På en togtur er kupeen ganske full. Jeg setter meg ved siden av en dame, kanskje 50-60. Hun tar ned armlenet, og vender seg halvt vekk fra meg.  Ser ut vinduet, sitter med mobilen.  På hele togturen. Signalet er tydelig nok.  Hei du – jeg ser deg !  Hvis vi ønsker et åpnere samfunn, må vi begynne med oss selv.  Vi kan aldri forandre andre mennesker.  Altså –  en av de 7 åndslovene sier at vi skal gi, for å få.  Altså, hvis du smiler til et menneske, så er det stor sannsynlighet for at vedkommende smiler tilbake.  Hvis du kommer med kompliment til en person, så er det sannsynlig at du får en positiv reaksjon tilbake.  Dette er lett å teste ut – og det virker.  I den andre enden av skalaen, hvis man slenger med leppa, eller kommer med negativ kritikk, så vil man garantert få tilbake med samme mynt.  Til og med Bibelen sier noe om dette (den gyldne regel)

Nå som vi er inne i kjøpemåneden av alle måneder, er det kanskje litt greit å stoppe opp litt. De største gavene du kan gi, er faktisk ikke-materielle. Dvs. å kunne gi litt av deg selv.  Gaver i form av omsorg, anerkjennelse, tid til å være sammen og kjærlighet, er noe av det mest verdifulle man kan gi.  Og det er like viktig å ha evne til motta en gave.  Å gi og ta er en del av livets prosesser.  Økonomer ville kalle det for et nullsumspill (å gi 1000 (-) kr og få 1000 (+) kr ).  Men det er noe mye mer.

Det å se hverandre i hverdagen……Begynn med et smil. Det virker ! Altså når du møter et annet menneske (ikke bare smilefjes på sms…)

Hei du – jeg ser deg !

togx4