Velg en side

juletrefest11

Hva slags samfunn ønsker vi egentlig å ha i Norge? Denne julen opplever vi at skoler på Voss dropper skolegudstjenesten. Angivelig fordi skolen skal være livssynsnøytral, og selvfølgelig fordi noen foreldre fronter dette synet. Selv om det står i opplæringsloven for skolen at den skal bygge på det kristne verdisynet.  I tillegg opplever vi at en skole i Slemdal må ha aktiv påmelding/tillatelse fra foreldrene for at barna skal få lov til å gå rundt juletreet på skolen.  Som ikke det er nok så har en skole i Oslo avlyst en julekonsert i Filadelfiakirken, etter klage fra foreldre.  En konsert hvor 4000 elever fra Osloskolene var invitert.  Er norske rektorer blitt vettskremt av en mindretallsopinion, eller er det slik at man må ha medlemskap i SV eller Humanetisk forbund for å bli tilsatt som rektor i norske skoler?  Hva er så galt med at man prøver å gjøre det litt hyggelig for elevene til jul.  Hva er man egentlig redd for?  Det enkleste er jo at de elevene (les foreldre) som ikke ønsker å delta på slike arrangementer får fritak.

I forsvaret får nordmenn med utenlandsk opprinnelse lov til å bære religiøse plagg som turban og hijab, i stedet for den vanlige bereten. Begrunnelsen er at det er religiøse hodeplagg som er viktige for vedkommende.  Hallo?  I det norske forsvaret !!!  Samtidig blir en nyhetsoppleser i NRK nektet å bære et halssmykke med kors (selvfølgelig etter protest fra seere), nettopp fordi det er et religiøst symbol. Hvor er logikken?  Skal vi utslette oss selv pga av et mindretallstyranni?

Vi ser at det er sterke krefter som prøver å utslette de verdinormene som vi har. I skolen, i det offentlige rom etc. Jeg tror ikke at det er spesielt pga immigranter.  Men samtidig ser vi at en del holdninger blant denne gruppen blir problematisert.  Muslimske jenter som nektes (av foreldrene) å delta i gym/svømming sammen med gutter. Noen må gå med tildekket hår og klær. Dette er i første rekke pga foreldrenes holdning/valg.  Ikke barna.  Noen muslimske menn nekter å håndhilse på norske kvinnelige lærere.  Dette er selvfølgelig holdninger som skaper problemer.  Og skolene/rektor gir lydig etter for «presset».

I et hvert samfunn har man verdinormer som gjenspeiler denne befolkningen. Norske utenlandsstudenter blir rådet til å tilpasse seg vertsnasjonens regler og normer.  Man forventer ikke å få fri på 17. mai eller andre norske helligdager/fridager.  I Norge virker det nesten motsatt.

Hvis vi snur litt på problematikken, så ble det et rabalder i Sverige, fordi en skole valgte å la en mørkhåret jente (ikke etnisk svensk) være Lucia. Sånt tuller man ikke med i Sverige. Den svenske  Lucia skal ha langt lyst hår og ha blå øyne.  Hatmeldingene haglet på FB.  Hvor dypt går det an å synke? Jenta var jo bare helt skjønn! (Dessuten var vel egentlig Lucia italiensk, og der hadde man neppe langt lyst hår og blå øyne).

I Tønsberg har vi et tårn (Slottsfjellstårnet) som hver jul og påske blir opplyst med et stort kors til minne om høytiden. Dette kan vi se på lang avstand utover hele byen og omegn.  Hvor lenge får vi beholde dette ???

slottsfjellx1