Velg en side

adventx4

Vi har mange juletradisjoner i Norge. Tradisjoner er hyggelig, fordi det skaper gjenkjennelse og er særkjennetegn for grupper av mennesker.  Dette kan variere fra familier, til grupper av mennesker, og landsdeler.  I Norge har vi mange tradisjoner.  Jeg nevner i fleng;

Julekaker, julemat, juletre, julebukk, julenek, julenisse, juleblomster, julekort, julegaver, julekalender, julehefter, julelys.  I tillegg kommer de mer kristne tradisjonene som advent, juledager, engler, julekrybbe, julesanger, juletrefester, juleevangeliet, kirkebesøk (spesielt på julaften), Lucia, skolegudstjeneste osv.

Det finnes sikkert flere tradisjoner enn dette, men mange er ulike fra familie til familie. Tradisjoner er forbundet med sterke følelser, og da blir det fort «bråk» hvis noen prøver å boikotte tradisjoner, eller forsøke å endre på dem.  Tradisjoner endres over tid. For eksempel julekort er ikke så vanlig lenger, man sender hilsen via Face Book eller på nettet. Folk baker ikke sju slag med kaker lenger (man kjøper), t.o.m. juleblomstene endres.  Tidligere var det mye julegleder, men nå har julestjernene overtatt.  At tradisjonene endres over tid, er sikkert bare positivt.  Hver generasjon og hver familie må finne sin egen måte å forholde seg til tradisjoner, og skape nye.  Men det blir bråk hvis noen forteller oss hvilke tradisjoner som er ok og hvilke som må bort.

Det at vi har fått mange nye immigranter med annen tro og andre tradisjoner er noe som er helt akseptabelt for de fleste.  Men hvis disse «fremmede» tradisjonene fortrenger norske tradisjoner, så blir det fort turbulens. Det må være opp til hver familie å feire jul eller andre høytider på sin egen måte.

Vi har dette året opplevd at skoler har vraket skolegudstjenester.  Det har vært en tradisjon i alle år, at skolesemesteret har blitt avsluttet med en skolegudstjeneste.  Men fordi noen mener at skolen skal være verdinøytral, så skal man ta hensyn til folk med et annet livssyn.  Akkurat dette gjør meg ganske opprørt.  Vi har fortsatt en formålsparagraf som sier at opplæringen skal skje i hht kristne verdier, selv om forkynnelseselementet er fjernet.  Jeg tror ikke at innvandrere er spesielt imot en skolegudstjeneste (noen er selvfølgelig det).  Det er dessuten viktig at immigranter også blir kjent med norske tradisjoner så lenge de skal leve og bo i Norge.  Jeg vet om muslimer som feirer jul (på sin måte) med juletre og gaver til barna, fordi det viktig at disse barna skal oppleve noe av det samme som norske barn.  Derimot er det spesielt venstresiden i norsk politikk, med SV i spissen, som har ivret for en livssynsnøytral skole, og ellers i samfunnet.  De har fått god hjelp av Humanetisk Forbund.  Troen er en privatsak, men man skal ikke skyve andre foran seg for å hevde sitt eget syn.

Et verdinøytralt samfunn, er ikke noe samfunn.  Det eksisterer ikke. For mange år siden jobbet jeg i Narvik.  Vi hadde en juleavslutning med god mat og julesanger.  Da var det noen (humanetikere) som mente at vi måtte også synge julesanger «uten engler og Gud og sånn»……Det fant vi ikke (det nærmeste vi kom var «På låven sitter nissen».  Greit nok det, men det er jo ikke akkurat det samme, da.

Nå som vi går inn i adventstiden, så skal vi kanskje bruke den tiden til ettertanke (uansett livssyn).  Sende noen hyggelige hilsener, gå på besøk, ta vare på hverandre.  Ikke stresse med julegaver (pliktgaver ??).  En norsk sjuåring har i gjennomsnitt 600 leker.  Vi svir av rundt 50 milliarder på julehandelen i Norge, dvs. ca 10.000 på hver nordmann (barna iberegnet).  Går det an å tenke litt annerledes?

En av de fineste julegavene jeg har fått, fikk jeg av min datter (den gang var hun ca 12 år).  Bildet (se nedenfor) har hengt på veggen i 25 år……

Ha en fin adventstid……og ta vare på tradisjonene !!!

juleevangeliet